FAQ

K8200 – FAQ / najčešća pitanja

Tko može sastaviti ovaj printer?

Za sastavljanje je potrebno osnovno poznavanje elektronike i mehanike, iskustvo u radu s lemilicom je obavezno. Sastaviti ga može bilo koja osoba. Ovisno o iskustvu, vrijeme potrebno za sastavljanje i početno podešavanje je 30-40 sati.

Tko može korisititi ovaj uređaj?

Tko želi iz računalno generiranog modela izraditi radni model u stvarnoj veličini, ili u određenom mjerilu (ovisno o veličini samog modela). Za podešavanje određenih parametara potrebno je i osnovno razumijevanje principa po kojima je printer osmišljen.

Koji operativni sustav koristiti sa uređajem?

Repetier-host (preporučeni program) dolazi u verzijama za Windows, Linux i Mac operativne sustave. Popis ostalih programa i verzije operativnih sustava koje podržavaju možete pogledati na sljedećoj adresi http://reprap.org/wiki/RepRap_Options#More_Info.

Koje programe koristiti za projektiranje modela?

Svaki 3D CAD program koji ima mogućnost rada sa .STL datotekama. Od besplatnih (SKETCHUP, BLENDER, ... ), do komercijalnih (AUTODESK INVENTOR, 3DS MAX, MAYA, ...).

Koja je brzina ispisa?

Printer istiskuje plastičnu nit brzinom 120mm/s (standardna brzina), a može postići i brzine do 300mm/s. Vrijeme potrebno za ispis varira od 10 minuta do 10ak sati, ovisno o veličini i kompleksnosti modela.

Koje temperature se koriste za topljenje određene plastike i koja je temperatura podloge kod ispisa?

PLA plastika se topi već na temperaturi 180°C, za ABS je potrebna viša temperatura, od 230°C-245°C. Podloga podržava temperature do 90°C (potrebno je jače napajanje). Ukoliko se modeli ne ispisuju, potrebna su podešavanja temperatura u programu.

Može li printer ispisivati u više boja odjednom?

Printer može ispisivati 1 boju po ispisu

 

 

.